Altay Cevizi
Altay Cevizi, normal ceviz türlerinden birisidir. Ana vatanı Sibirya olan Altay cevizi bizim ülkemizde başka ağaçlardan alınan örneklerle tamamen doğal ve genetiği bozulmamış olarak aşılama yöntemi ile oluşturulmaktadır. Ülkemizin hemen hemen her yerinde rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Ülkemizde en çok yetiştirilmek istenilen tür olan Altay cevizinin en çok rağbet gören yanı ise diğer ceviz ağaçları diğer başka ağaçların tozlayıcı özelliğine gerek duyarken Altay cevizi kendi tozlanmasını kendisi yapar.
Hatta bazen diğer ceviz türlerinin arasına tozlayıcı özelliğinden dolayı Altay cevizi dikilmektedir. Altay cevizi çok killi ya da tuzlu olan toprak haricinde tüm topraklarda rahatlıkla yetişmektedir. Deniz seviyesinden 2000 metre kadar yüksek olan yerlerde verimi daha iyi olacak şekilde yetiştirilir. Sulaması mayıs ayı ile ağustos ayı arasında daha fazla olmalıdır.
Altay Cevizi Özellikleri Nelerdir?- Diğer ceviz ağaçlarına göre daha bodur bir ağaçtır, sadece 5-6 metreye kadar uzamaktadır,
- - 30 + 45 derece olan iklimlerde rahatlıkla yetiştirilebilir,
- Diğer ceviz ağaçlarına göre daha geç çiçeklendiği için havanın don olaylarından fazla etkilenmez,
- İç randıman olayı yüksek olduğu için ince ve orta kabukludur, içi tüm olarak çıkmaktadır,
- Meyveleri tıpkı üzüm gibi salkım salkım olmaktadır,
- Bir salkımında 12 ile 18 arası meyve oluşabilmektedir,
- Bir kilogram kabuklu Altay cevizinden 550 gram kadar iç ceviz çıkmaktadır,
- İçerisindeki yağ oranı %60- 65 civarındadır,
- Diğer ceviz ağaçlarına göre bir ağaçta 100 kilogram daha fazla meyve verir.
Altay Cevizi Dikimi
Altay cevizinin dikimi de diğer ceviz fidanı dikimleri ile hemen hemen aynı özellikleri taşımaktadır. Dikimde en dikkat edilecek şey dikilecek olan yerin derinliğidir, derinlik 60-70 santimetre kadar, genişliği ise yine 60 santim civarı olmalıdır. Derinliğinin normal dikimlerden daha fazla olması Altay cevizinin kök saldıktan sonraki uzunluğunun 60 santimetreye kadar köklenebiliyor olmasıdır. Altay cevizini dikerken çukuru kazıldıktan sonra çukura iki kürek kadar koyun ya da keçi gübresi atılır, bunun yanı sıra çukurun içinden çıkan toprakta gübre ile karıştırılmalıdır, dibe konulan iki kürek gübrenin üzerine 2-3 kürek daha gübre ile karışmış toprak atılıp fidan dik bir şekilde çukura konur etrafı boş kalmayacak iyice dolacak şekilde toprak atılır, üzerine sıkıca basılarak dikme işlemi tamamlanır, üzerine on litre kadar can suyu dökülür ve dikim işi biter. Boş bir tarlaya Altay cevizi üretimi gerçekleştirmek üzere bol dikim yapılacaksa eğer dikkat edilecek şey ise dikilecek fidanların aralıklarıdır, yan yana ve önlü arkalı dikilecek olan Altay cevizi fidanlarının aralıkları beş metre kadar, çaprazdaki ekilecek fidanlarla arasında yedi metre kadar mesafe olmalıdır. Ekilecek olan fidanların daha sağlıklı ve verimli yetiştirilmesi açısından gövde uzunluğunun 15-20 santim kök uzunluğun ise 30-40 santim olması gerekmektedir. Ekildikten sonra üç sene kadar gövdesinin daha çok kuvvetlenmesi için çiçekleri toplanmalıdır, dördüncü senede meyve vermesi için çiçekler üzerinde bırakılmalıdır.
19.01.2024 14:43:51
Altay Cevizi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|