Aşılı Ceviz Fidanı


Aşılı Ceviz Fidanı, Sağlığımıza olan katkısı cevizin herkes tarafından ısrarla tüketilmesine neden olmuştur. Bu nedenle ceviz grupları oldukça fazla geliştirilmiştir. Bu gruplardan biri de aşılı ceviz fidanı dediğimiz gruptur. Ceviz fidanının ülkemizin hemen her bölgesinde yetişmesinin temel nedeni çeşitliliğindeki bolluktur.
Aşılı ceviz fidanı da kendi aralarında birçok çeşide dönüşmüştür.

Cevizin hastalıklara iyi geldiği eskiden fazla bilinmezken sadece güç verdiği bilinirdi. Bu nedenle ceviz yetiştiriciliği doğal ortamda ilaçsız olarak yetiştirilirdi. Günümüzde ise cevizin, başta kalp damar hastalıklarını iyileştirmek için kullanılması, kolesterol düşürücü etkisinin bilinmesi, beyin ve sinir sistemine olan katkısı gibi nedenlerden dolayı talebin artması ceviz üretiminin artırılmasına neden olmuştur.

Aşılı ceviz fidanı çeşitleri nelerdir?


Ülkemizde üretilen aşılı ceviz fidanları yerli ve yabancı diye iki gruba ayrılır. Yerli olanlar; Şebin, Bilecik, Kaman, Yalova'dır. Yabancı aşılı ceviz çeşitleri ise; Fernette, Howard, Pedro ve Ronde'dir. Sayılan bu çeşitlerden oldukça fazla ürün elde etmek mümkündür. Aşağıda birkaç türün özellikleri açıklanmıştır.

Aşılı şebin cevizi


Karadeniz bölgemizin Giresun Şebinkarahisar bölümü bu ceviz türünün ilk yetiştiği yer olarak kabul edilir. Ortalama meyve ağırlığı 9,4 gr. 'dır. Yüzde 69,4 oranında çeşitli yağlardan oluşan aşılı Şebin cevizinin geri kalan kısmı ise diğer iç randıman vitamin ve minerallerden oluşur.
İlkbaharda geç açarak don tehlikesinden uzaklaşır ve ince kabukludur. Ceviz içi beyaza yakın olup, büzüşme miktarı azdır. Salkımında iki ile dört arasında meyve verir. Güneş, sulama ve iç kurdu oluşumunda hassas bir yapıya sahip olan bu ürün dikkat edilmesi kaydıyla en karlı yerli aşılı ceviz fidanı çeşididir.

Aşılı Bilecik Cevizi


Ülkemizin ender değerlerinden biri olan Bilecik cevizi tüm Dünya'da bilinmektedir. Neredeyse tüm bölgelerde yetişen bu ceviz türü sadece çok sıcak kıyı bölgelerinde daha az yetişir. Fakat istendiğinde buralarda da yetiştirilebilir. Bütün meyvelerde olduğu gibi bu türünde soğuk algınlığına karşı dikkatli olunması gerekir. Bu nedenle baharın çiçek açması ile don meydana gelirse çiçeklerin dökülmesine neden olabilir. Salkımında 2-3 meyve olarak yetişir. Yan dallarında ise yüzde 30 meyve verir. İçi dolgun yapıda olup, ince kabukludur. Meyve ağırlığı 13 gr. Olan ceviz, yüzde 53 iç oranına sahiptir. Protein ve omega 3 oranı yüzde 68'leri bulan bu ürünün geri kalan içeriği diğer faydalı bileşiklerden oluşur.

Aşılı Fernette cevizi

Bu ürün ilk yedi sekiz sene meyve vermez. Fakat tozlanma yapar. Günümüzde Kaliforniya'da daha çok yetiştirilen bu tür esasen Fransız kökenlidir. İri ve dik ağacının yan dalları verimsizdir. Geç çiçek açması ilkbaharın don olaylarına karşı dayanıklı olmasına neden olur. Kapama bahçeler için tavsiye edilmez. Meyvelerinin ortalama ağırlığı 11-12 gr. Olan ceviz iç oranı yüzde 5,3 civarındadır. İçi beyaz olan ceviz Chadler'in tozlayıcısı olarak kullanılır.
21.01.2024 07:34:35
Aşılı Ceviz Fidanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Aşılı Ceviz Fidanı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Aşılı Ceviz Fidanı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Cevizin Zararları

Cevizin zararları, Ceviz ağacı yüksekliği 5 ile 40 metre arası değişir. Dev ve geniş yaprakları vardır. Ceviz ağaçları genellikle hasat zamanı aralık ay...
Devamını Oku

Taze Hindistan Cevizi

Taze Hindistan cevizi, tropik bir meyvedir. Dış rengi kahve rengi altında yenilebilir kalın beyaz tabaka ve içerisinde su bulunur. Doğal bir besin kaynağıdır...
Devamını Oku

Ceviz Suyunun Faydaları

Ceviz suyunun faydaları, oldukça fazladır. Ceviz, badem ve fındık gibi yiyeceklerin faydaları artık hepimiz tarafından bilinmektedir. Bu yiyeceklerin direk o...
Devamını Oku

Bodur Ceviz Yetiştiriciliği

Bodur Ceviz Yetiştiriciliği, Ülkemizde son zamanlarda basın tarafından bodur ceviz yetiştiriciliği oldukça fazla gündeme getirilmiştir. Aslında bodur ce...
Devamını Oku

Ceviz Ağacı Dikimi

Ceviz Ağacı Dikimi, birçok türe sahip bitkilerden olan ceviz ağacının toprakla buluşturulmasını ifade eder. Kuru yemiş alanında ön planda tutulan söz konusu ...
Devamını Oku

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği, Ülkemizde ceviz oldukça fazla tüketilen faydalı bir besin türüdür. Ceviz; Yemek sektörü, İlaç sanayi ve tatlı sektörü ve ç...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Yağı Saç

Hindistan cevizi yağı saç, Hindistan cevizi lezzetli tadı ve faydaları sayesinde hayatımıza kısa sürede girerek yer etmiş bir meyvedir. Cilt yapısında oldukç...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi, Tropik ülkelerde yetişen ve palmiyegiller ailesinden olan bir ağaç türüdür. Bu ağaç meyvesi yenilen bir ağaçtır. Bu meyvelerden Hindistan c...
Devamını Oku

Ceviz Soyma

Ceviz Soyma, Ceviz sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olup birçok sektörde kullanılmaktadır. Ceviz ağacında yetişen ceviz meyvesi, yeşil ve yumuş...
Devamını Oku

Ceviz İç Zarının Faydaları

Ceviz iç zarının faydaları, Cevizin kendisi küçük faydası bir o kadar büyüktür. Cevizin iç zarı akciğerimize benzer ve bol miktarda protein, lif,...
Devamını Oku

Ceviz Fidanı Bakımı

Ceviz Fidanı Bakımı, Ceviz yetiştirmeye karar verdikten sonra ilk iş olarak, cevizi dikeceğimiz tarla veya bahçenin bakımını yapmamız gerekir. Dikilecek olan...
Devamını Oku

Ceviz Üretimi

Ceviz Üretimi, Ceviz hem taze hem de kurutulmuş halde sevilerek tüketilen bir meyvedir. Dünya genelinde ve ülkemizde yaygın olarak ceviz üretimi yapıl...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Yağı Selülit

Hindistan Cevizi Yağı Selülit; Hindistan cevizinin sert kabuğunun altındaki beyaz kısmından elde edilen Hindistan cevizi yağı, birçok hastalığa alternatif te...
Devamını Oku

Ceviz

Ceviz, cevizgiller familyasından Juglans cinsinden oluşan ve tek tüysü yaprakları aynı anda karşılıklı dizilmiş ve aromatik ve kendisine has bir kokusu olan ...
Devamını Oku

Adilcevaz Cevizi Fidanı

Adilcevaz Ceviz Fidanı: Bitlis iline bağlı bulunan Adilcevaz ilçesinde yetiştiriciliği yapılan Adilcevaz cevizi dünyaca ünlü olan bir cevizdir. 1989 sen...
Devamını Oku

Ceviz Dikimi

Ceviz dikimi, Oldukça hassas bir konudur. Dikim esnasında dikkat edilmesi gereken en hassas nokta cevizler arası bırakılan mesafedir. Ceviz ağacı fidanken di...
Devamını Oku

Ceviz Kürü

Ceviz Kürü, Ceviz içeriğindeki bakır, manganez, demir ve kalsiyum bakımından oldukça zengin olması nedeni ile ceviz kürü vücut için oldukça faydalıdır. E vit...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Unu

Hindistan cevizi unu: Hindistan cevizi, hurmagiller familyasından bir ağaç türüdür. Bu ağaç, tropik bölgelerin kıyı kesimlerinde yetişmektedir. Hindistan cev...
Devamını Oku

Yabancı Ceviz Çeşitleri

Yabancı Ceviz Çeşitleri, cevizgiller ailesine mensup aromatik hoş bir kokuya sahip birçok ceviz türü vardır. Türkiye'nin bazı bölgelerine has ceviz cinslerin...
Devamını Oku

Ceviz Ağacı Budama

Ceviz Ağacı Budama, hoş kokulu meyveli bitkiler içerisinde yer alan ceviz ağacının sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması için belirli periyotlarla buda...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ceviz Dikimi
Ceviz Kürü
Hindistan Cevizi Unu
Yabancı Ceviz Çeşitleri
Ceviz Ağacı Budama
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024