Ceviz Ağacı

Ceviz Ağacı, Cevizgiller familyasına ait kokulu ağaç türlerinden bir tanesidir. Yerli ve yabancı olmak üzere 2 türü vardır. Yabancı tür ceviz ağaçları Chandler, Fernor, Pedro, Franquette'dir. Chandler hariç diğerleri Fransız orijinlidir. Yerli olanlar ise Şebin, Bilecik, Yalova, Kaman'dır. Ceviz ağaçlarının çeşitliliği verdiği verim sebebiyle farklılıklar gösterir.
Örneğin Chandler ceviz %90 kadar mahsul verirken Fernette ceviz %50 civarında mahsul verir. Franquette ceviz chandler ceviz fidanının tozlayıcısı olduğu için dikilen 10 chandler ceviz için 1 tane franquette ceviz de dikilmelidir. Besin değerleri açısından yerli cevizler daha zengin olsa da yabancı cevizler daha kısa sürede mahsul verdiği için daha çok tercih edilir.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ceviz tüketimi hızla çoğalmaktadır. Yapılan son araştırmalarda kişi başına düşen ceviz tüketiminin yaklaşık 2 kg olduğu söylenmektedir. Türkiye'deki üretimde en çok Chandler ceviz tipi tercih edilmektedir.

Ceviz Ağacı Gübreleme


Ceviz ağacı dikiminden önce yapılması gereken ilk işlem toprak analizidir. Bu işlem ceviz ağacının sağlıklı bir olarak yetişmesi ve iyi mahsul vermesi için oldukça önemlidir. Ceviz ağacı toprak seçiminde mineral bakımından yüksek olanları tercih edilmelidir. Her toprak tipinde bu mineraller yakalanamadığı için gübre sayesinde mineral takviyesi yapılır. Bu mineraller özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvan gübresinden karşılanmaktadır.
Gübre ve toprak mutlaka karıştırılmalıdır. 100-150 gram gübre açılan çukurların en dibine konur. Üzerine biraz toprak döküldükten sonra temas etmeyecek şekilde ceviz fidanları yerleştirilebilir. Gübreleme yaparken dikkat edilecek diğer bir nokta ise çapalama yaparken ağaç köklerine zarar verilmemesidir.

Ceviz Ağacı Dikimi


Ceviz ağacı fidan şeklinde ya da mevcut yerinden sökülerek kökleriyle birlikte yeni yerine dikilmesi ile gerçekleşir. Ceviz ağacı yılın belirli zamanları dikilir. İlkbahar ve sonbahar mevsiminde Mart ve Ekim ayları ceviz ağacı dikimi için oldukça uygundur. Toprak ve iklim şartları oldukça önemli olduğu için dikim yapılacak aylara özen göstermek gerekir. İklim olarak kışlar ılık ve yağışlı yazlar ise sıcak ve kurak olmalıdır. Toprak mineral bakımından zengin, yumuşak ve su geçirgen olmalıdır. Fidanların dikim öncesi en az 5 gün su içerisinde bekletilmesi gerekir. Bu işlem köklerin gelişmesi için oldukça önemlidir. Bu sayede ceviz ağacı toprağa daha derin tutunabilecektir. Mevcut kökleriyle yeni yerine dikilecek ceviz ağacında bu işleme gerek yoktur. Toprak derinliği ve genişliği 60 santim olmalıdır. Ayrıca belirli aralıklarla ve belirli bir hizada toprak kazılmalıdır. Dikim işlemi için her ceviz fidanı arası yatay olarak 3,5 metre ve sıra olarak 7 metre olmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu ceviz ağacı fidan halinde dikildikten sonra yerinden oynatılamaz. O nedenle oldukça dikkatli olmakta fayda vardır. Arazinin en verimli kullanım hali bu yöntemdir. 7×3,5 metre dikim aralığı tercih edildiğinde 1 dönüm araziye 40 adet ceviz fidanı dikilir. Kök budamasında kalın kökler düzeltilirken saçak kökler kesinlikle azaltılmamalıdır. Çukurlara köklenmiş ceviz fidanları yerleştirilerek üzeri toprak ile örtülür. Son olarak can suyu adı verilen sulama yapılarak dikim işlemi tamamlanır. Ayrıca ceviz ağacının kötü hava koşullarından etkilenmemesi için ince uzun direkler ya da çubuklar kullanarak ceviz ağacına bağlanması oldukça faydalıdır.

Ceviz Ağacı Budama ve Bakımı Nasıl Yapılır?


Ceviz ağacı bakımında budama işlemi oldukça önemlidir. Çünkü budama mahsul verimliliğinin artması için gereklidir. Bu hususta doğru ve yöntemine uygun budamanın yapılması oldukça önemlidir. Genç yaştaki ağaçların haricinde verimden düşen ağacın budama yapılması gürleşmesine yardımcı olur. Budama işlemi ağacı güçlendirir ve meyvesi bol bir şekilde dökmesine yardımcı olur. Ayrıca budama işlemi ağacın hastalıklara yakalanmasını engeller ve güçlü bir gövde oluşumuna neden olur. O nedenle burada önemli olan budama önceliğinin bu ağaçlara verilmesidir. İlk etapta ağacın etrafındaki yabani otlar toplanmalıdır. Bunun yanı sıra toprağın nefes almasını engelleyen taşlar ve çöp benzeri fazlalıklar kök kısmından uzaklaştırılmalıdır. Kök kısmına zarar vermeden toprak çapa yapılarak havalandırılmalıdır. İkinci aşamada ise sulama işlemi yapılır. Sulama işlemi haftalık olarak tekrar edilmelidir. Son olarak da gübreleme ve ilaçlama işlemi yapılıp ceviz ağacının verimli bir şekilde yetişmesi sağlanmalıdır. Ceviz ağacı budaması yapılırken yanlış budamalar yapmamaya dikkat edilmelidir. Yanlış yapılan budama ağacın yetişmesine zarar vereceği gibi dallarının güçsüz ve kuvvetsiz olmasına neden olur. Buda mahsulün verimsiz olmasına neden olur. Kasım ve Şubat ayı budama için oldukça idealdir. Sonbahar mevsiminde ölü dalların kesilmesi gerekir. İlkbaharda ise filizlenmeye başlayan ceviz ağacı gövdesindeki kısa yapılı dalların budanması ağacın bodur bir halde büyümesini engelleyip gelişimine katkı sağlar.

19.01.2024 10:04:01
Ceviz Ağacı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ceviz Ağacı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ceviz Ağacı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Cevizin Zararları

Cevizin zararları, Ceviz ağacı yüksekliği 5 ile 40 metre arası değişir. Dev ve geniş yaprakları vardır. Ceviz ağaçları genellikle hasat zamanı aralık ay...
Devamını Oku

Taze Hindistan Cevizi

Taze Hindistan cevizi, tropik bir meyvedir. Dış rengi kahve rengi altında yenilebilir kalın beyaz tabaka ve içerisinde su bulunur. Doğal bir besin kaynağıdır...
Devamını Oku

Ceviz Suyunun Faydaları

Ceviz suyunun faydaları, oldukça fazladır. Ceviz, badem ve fındık gibi yiyeceklerin faydaları artık hepimiz tarafından bilinmektedir. Bu yiyeceklerin direk o...
Devamını Oku

Bodur Ceviz Yetiştiriciliği

Bodur Ceviz Yetiştiriciliği, Ülkemizde son zamanlarda basın tarafından bodur ceviz yetiştiriciliği oldukça fazla gündeme getirilmiştir. Aslında bodur ce...
Devamını Oku

Ceviz Ağacı Dikimi

Ceviz Ağacı Dikimi, birçok türe sahip bitkilerden olan ceviz ağacının toprakla buluşturulmasını ifade eder. Kuru yemiş alanında ön planda tutulan söz konusu ...
Devamını Oku

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği, Ülkemizde ceviz oldukça fazla tüketilen faydalı bir besin türüdür. Ceviz; Yemek sektörü, İlaç sanayi ve tatlı sektörü ve ç...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Yağı Saç

Hindistan cevizi yağı saç, Hindistan cevizi lezzetli tadı ve faydaları sayesinde hayatımıza kısa sürede girerek yer etmiş bir meyvedir. Cilt yapısında oldukç...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi, Tropik ülkelerde yetişen ve palmiyegiller ailesinden olan bir ağaç türüdür. Bu ağaç meyvesi yenilen bir ağaçtır. Bu meyvelerden Hindistan c...
Devamını Oku

Ceviz Soyma

Ceviz Soyma, Ceviz sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olup birçok sektörde kullanılmaktadır. Ceviz ağacında yetişen ceviz meyvesi, yeşil ve yumuş...
Devamını Oku

Ceviz İç Zarının Faydaları

Ceviz iç zarının faydaları, Cevizin kendisi küçük faydası bir o kadar büyüktür. Cevizin iç zarı akciğerimize benzer ve bol miktarda protein, lif,...
Devamını Oku

Ceviz Fidanı Bakımı

Ceviz Fidanı Bakımı, Ceviz yetiştirmeye karar verdikten sonra ilk iş olarak, cevizi dikeceğimiz tarla veya bahçenin bakımını yapmamız gerekir. Dikilecek olan...
Devamını Oku

Ceviz Üretimi

Ceviz Üretimi, Ceviz hem taze hem de kurutulmuş halde sevilerek tüketilen bir meyvedir. Dünya genelinde ve ülkemizde yaygın olarak ceviz üretimi yapıl...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Yağı Selülit

Hindistan Cevizi Yağı Selülit; Hindistan cevizinin sert kabuğunun altındaki beyaz kısmından elde edilen Hindistan cevizi yağı, birçok hastalığa alternatif te...
Devamını Oku

Ceviz

Ceviz, cevizgiller familyasından Juglans cinsinden oluşan ve tek tüysü yaprakları aynı anda karşılıklı dizilmiş ve aromatik ve kendisine has bir kokusu olan ...
Devamını Oku

Adilcevaz Cevizi Fidanı

Adilcevaz Ceviz Fidanı: Bitlis iline bağlı bulunan Adilcevaz ilçesinde yetiştiriciliği yapılan Adilcevaz cevizi dünyaca ünlü olan bir cevizdir. 1989 sen...
Devamını Oku

Ceviz Dikimi

Ceviz dikimi, Oldukça hassas bir konudur. Dikim esnasında dikkat edilmesi gereken en hassas nokta cevizler arası bırakılan mesafedir. Ceviz ağacı fidanken di...
Devamını Oku

Ceviz Kürü

Ceviz Kürü, Ceviz içeriğindeki bakır, manganez, demir ve kalsiyum bakımından oldukça zengin olması nedeni ile ceviz kürü vücut için oldukça faydalıdır. E vit...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Unu

Hindistan cevizi unu: Hindistan cevizi, hurmagiller familyasından bir ağaç türüdür. Bu ağaç, tropik bölgelerin kıyı kesimlerinde yetişmektedir. Hindistan cev...
Devamını Oku

Yabancı Ceviz Çeşitleri

Yabancı Ceviz Çeşitleri, cevizgiller ailesine mensup aromatik hoş bir kokuya sahip birçok ceviz türü vardır. Türkiye'nin bazı bölgelerine has ceviz cinslerin...
Devamını Oku

Ceviz Ağacı Budama

Ceviz Ağacı Budama, hoş kokulu meyveli bitkiler içerisinde yer alan ceviz ağacının sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması için belirli periyotlarla buda...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ceviz Dikimi
Ceviz Kürü
Hindistan Cevizi Unu
Yabancı Ceviz Çeşitleri
Ceviz Ağacı Budama
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024