Ceviz Faydaları
Ceviz faydaları, adından da anlaşıldığı gibi cevizgiller familyasından olan ceviz; juglans cinsi ağaç türlerinin ortak ismidir. Tarihi, M. Ö. 7000'lere kadar uzanan ceviz, eski çağlardan beri yetiştirilen ağaç meyvelerinden biridir. En dış kısmı yeşil bir kabuktan meydana gelirken, iç kısmı tahtaya benzer bir yapıdan oluşmaktadır. Bu tahta yapının içinde zar ve zarın içinde ise insan beynini andıran ince bir kabuk vardır.
Uzmanlar ceviz kabuğunun içindeki meyveyi; "beynin küçültülmüş bir biçimi" diye adlandırmaktadır. Ayrıca ceviz, Gümüş iyonu içeren tek meyve olması itibari ile de oldukça değerlidir. Bu özel gıdanın anavatanı listesinde, bizim Ülkemizin de adı geçtiği için çok şanslıyız. Dünyanın en fazla yetiştirilen bitki çeşitleri arasında bulunan, sert kabuklu bu meyveyi tüm uzmanlar üstüne basa basa tavsiye etmektedir.
Tam bir Omega-3 kaynağı olan cevizin bünyesinde; karbonhidratlar, proteinler, esansiyel yağlar, mineral ve vitaminler bulunmaktadır. Leziz tadının yanı sıra, vücut için faydalı antioksidanlar içermektedir. Ayrıca ceviz yağ oranı yüksek bir kuruyemiş çeşididir. Bu yağlar vücudumuz için yararlı yağlardır. Lif bakımında da oldukça zengin olan ceviz, bol miktarda folik asit de içermektedir.
Özellikle kış aylarında tüketimi artan ceviz; birçok kişinin evinde mutlaka bulundurduğu gıdalardan biridir. Cevizi az veya çok tüketiyor olabiliriz. Ancak bir çoğumuz cevizin tadının haricinde, sayısız faydaları ile ilgili pek bilgiye sahip değiliz.
Cevizin faydaları nelerdir?- Cevizin olumlu etkilerinin olduğu en önemli alan, beyindir. Zaten cevizin beyine benzediğini bilmeyenimiz yoktur. İçerisindeki manganez, Omega-3 yağ asitleri ve B6 vitaminleri beyin için mühim olan maddelerdir. Beyine adeta doping etkisi yapan ceviz, sinir sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Hafızayı güçlendirir. Zihin gelişimini önemli ölçüde etkiler ve algılamayı arttırır.
- Yüksek oranda melatonin içeren ceviz, uyku problemi yaşayanlar için bir numaralı besindir. Uyku düzenini sağlamaya yardımcı olur.
- Cildinizi besler ve canlılık katar. Ayrıca tırnakları kuvvetlendirerek kırılmalarını önlediği bilinmektedir.
- Yine cevizde bulunan demir, çinko ve E vitamini gibi bazı bileşenler saç içinde oldukça faydalıdır. Saçların uzamasını hızlandırır ve daha dolgun görülmesini sağlar.
- Kalp dostu olarak da adlandırılan ceviz; içerdiği antioksidanlar sayesinde kalp rahatsızlıklarına yol açan zararlı maddelerin yok olmasına katkı sağlar. Böylece olası kalp hastalıklarına yakalanma riskini de azaltmış olur.
- Kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olan ceviz, kolesterolün düşmanı olduğu söylenmektedir. Aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını önleyerek kan dolaşımının daha kaliteli olmasını sağlar.
- Diyabet hastalarında ceviz tüketimi, kan şekerinin gerekli seviyelerde kalmasına yarar sağlamaktadır.
- Kanser hastalığına yol açan zararlı faktörleri ortadan kaldırarak, kansere yakalanma ihtimalini en aza indirir.
- Cilt sağlığı için bulunmaz bir nimet olan ceviz, özellikle egzama rahatsızlığı tedavisinde kullanılmaktadır. Cildinizin nem oranını arttırır ve daha elastik bir deriye sahip olmanızı sağlar. Cilt hücrelerini yeniler ve canlılık verir.
- Strese karşı savaş açan ceviz, ruh sağlığınız için oldukça faydalı bir besindir.
- Bilhassa yaşlılarda ve çocuklarda kemiklerin güçlenmesine büyük miktarda katkısı vardır. Kemiklerdeki mineral kaybını azaltarak kemiklerin zayıflamasını yavaşlatır.
- Ceviz yağlı bir besin olduğu halde tokluk hissi uyandıran bir gıdadır. Bu yüzden diyet listelerinde bulunmayı hakeden bir aperatiftir.
- Özellikle hamile bayanların ceviz tüketimini arttırması, bebekleri için önemlidir. Hem beyin gelişimi için hem de ileride bebeklerinin yiyeceklere karşı olası alerji tepkimelerini azaltmak için ceviz etkili olacaktır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. İltihap giderici özelliği olan ceviz, romatizmal ağrılarda rahatlama sağlar.
- Güçlü bir balgam söktürücü olması sayesinde, öksürüğü keser.
- Lif içeriği yüksek olması bakımından kabızlık sorununu ortadan kaldırır.
- Damar tıkanıklığını gidermeye yardımcı olur.
- Grip ve nezle gibi solunum yolları rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
- Mide ve bağırsakta toplanan gazın çıkarılmasını sağlar. Safra taşı oluşmasını önler.
- Alzheimer ve Parkinson gibi ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkma riskini azaltır.
- Cevizin hem zarı hem kabuğu hem de meyvesi insan sağlığı için çok faydalı parçalardır. Günde en az 3 adet ceviz tüketmek sağlığımız için oldukça önemlidir.
20.01.2024 23:52:40
Ceviz Faydaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|