Ceviz Reçeli

Ceviz reçeli, Hemen hemen herkesin mutfağında en az iki çeşit reçel bulunmaktadır. Türk mutfağında kahvaltılar asla reçel siz olmaz. Bu nedenle bulduğumuz her meyveden, her yemişten hatta birçok sebzeden reçel yapmakta üstümüze yoktur. Benim için ilginç sayılan reçeller arasında ceviz reçeli bulunmaktadır. Çünkü bu reçel tam olgunlaşmamış ve kabuklarıyla hazırlanan bir reçeldir.
Hiç tatmamış olanlar ilk bakışta ceviz reçelinin tadını buruk veya acı zannedebilir. Fakat sanıldığının aksine enfes bir aroması olan muhteşem lezzette bir reçel çeşididir. Yapımı biraz zahmetli olsa da denediğinizde buna değdiğini sizde göreceksiniz. Ayrıca bu enfes reçeli sadece kahvaltılarda yemenin dışında yemeklerin ardından kaymakla birlikte tatlı olarak da tüketebiliriz. Ceviz reçeli yapmak için reçellik cevizleri iyi seçmek gerekir elimize bir kürdan alıp tam olgunlaşmamış cevizlere batırıp kolayca delinenleri seçmeliyiz. Oldukça faydalı ve şifa dolu bir reçel olduğuna inandığım ceviz reçelini daha önce hiç denemediniz ve tatmadıysanız sizlerle paylaştığım tarife uyarak yapabilirsiniz.

Ceviz reçeli için gerekli malzemeler

  • 1 kilo tam olgunlaşmamış ceviz,
  • 1 kilo toz şeker,
  • 1,5 litre su,
  • 3-4 adet karanfil,
  • 1 adet limon suyu veya 1 çay kaşığı limon tozu,
  • 2 su bardağı sönmemiş kireç
Hazırlanışı; Ceviz reçeli hazırlamak için öncelikle cevizlerin dış kabuklarını ince tabaka şeklinde soyuyoruz.
Ardından cevizleri cam bir kavanoza alıp üstüne batası su dolduruyoruz. Gün içerisinde iki üç defa olmak üzere suyunu değiştirerek 1 hafta veya 10 gün boyunca suda bekleterek acısını alıyoruz. Bu işlem sırasında cevizler kararacaktır endişe etmeyin. Daha sonra derin bir kabın içerisine sönmemiş kireci koyup içerisine 2 litre kadar su döküyoruz ve yaklaşık 3 saat bekletiyoruz. Ardından kireçli suyun üzerindeki köpük kısmını kepçe ile toplayıp atıyoruz kireci dibine çökmüş ve duru suyu üste kalmış kısmını süzüp temiz kireç suyuna kürdan ile tek tek deldiğimiz cevizleri ekliyoruz. Bu şekilde yaklaşık 5-6 saat bekletip daha sonra cevizleri bol suda bir güzel yıkıyoruz. Daha sonra 1,5 litre su ile toz şeker ekleyerek şerbet hazırlıyoruz. Şerbet hafif kıvam alınca cevizleri ve karanfili ekleyip yaklaşık 1 saat kaynatıyoruz. Reçelin kıvamına bakmak için birkaçık ile tencereden alıp bir kâse içerisine koyun ve bir müddet bekletip kâseyi eyin direk su gibi dökülüyorsa bir müddet daha kaynatın. Reçelin kıvamı ve cevizleri yumuşaklığı istediğiniz şekli alınca limon suyu veya limon tozu ekleyip tekrar 10 dakika kaynatıp ceviz reçelini ocaktan indiriyoruz. Hemen tüketmeyip kışa hazırlık yapıyorsanız ceviz reçelini sıcakken cam kavanozlara koyup sıkıca kapatıp kavanozu ters çevirebilirsiniz. Bu şekilde bir gün boyunca bekletip daha sonra güneş görmeyen bir ortamda dilediğiniz kadar saklayabilirsiniz. Eğer hemen tüketecekseniz reçeli cam bir kâseye alıp bir gün güneşte beklettikten sonra kavanozlara doldurabilirsiniz.
20.01.2024 17:33:31
Ceviz Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ceviz Reçeli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Ceviz Reçeli"
Daha önce ceviz reçeli bile olduğunu bilmiyordum. günümüzde neredeyse her gıdanın reçeli yapılmakta Peki acaba Hepsi de bilinenler gibi besin değeri açısından yararlı mıdır?yoksa sadece reçel yapmış olmak için mi yapıyorlar?
Fehmi . 31.08.2018

Cevizin Zararları

Cevizin zararları, Ceviz ağacı yüksekliği 5 ile 40 metre arası değişir. Dev ve geniş yaprakları vardır. Ceviz ağaçları genellikle hasat zamanı aralık ay...
Devamını Oku

Taze Hindistan Cevizi

Taze Hindistan cevizi, tropik bir meyvedir. Dış rengi kahve rengi altında yenilebilir kalın beyaz tabaka ve içerisinde su bulunur. Doğal bir besin kaynağıdır...
Devamını Oku

Ceviz Suyunun Faydaları

Ceviz suyunun faydaları, oldukça fazladır. Ceviz, badem ve fındık gibi yiyeceklerin faydaları artık hepimiz tarafından bilinmektedir. Bu yiyeceklerin direk o...
Devamını Oku

Bodur Ceviz Yetiştiriciliği

Bodur Ceviz Yetiştiriciliği, Ülkemizde son zamanlarda basın tarafından bodur ceviz yetiştiriciliği oldukça fazla gündeme getirilmiştir. Aslında bodur ce...
Devamını Oku

Ceviz Ağacı Dikimi

Ceviz Ağacı Dikimi, birçok türe sahip bitkilerden olan ceviz ağacının toprakla buluşturulmasını ifade eder. Kuru yemiş alanında ön planda tutulan söz konusu ...
Devamını Oku

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği, Ülkemizde ceviz oldukça fazla tüketilen faydalı bir besin türüdür. Ceviz; Yemek sektörü, İlaç sanayi ve tatlı sektörü ve ç...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Yağı Saç

Hindistan cevizi yağı saç, Hindistan cevizi lezzetli tadı ve faydaları sayesinde hayatımıza kısa sürede girerek yer etmiş bir meyvedir. Cilt yapısında oldukç...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi, Tropik ülkelerde yetişen ve palmiyegiller ailesinden olan bir ağaç türüdür. Bu ağaç meyvesi yenilen bir ağaçtır. Bu meyvelerden Hindistan c...
Devamını Oku

Ceviz Soyma

Ceviz Soyma, Ceviz sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olup birçok sektörde kullanılmaktadır. Ceviz ağacında yetişen ceviz meyvesi, yeşil ve yumuş...
Devamını Oku

Ceviz İç Zarının Faydaları

Ceviz iç zarının faydaları, Cevizin kendisi küçük faydası bir o kadar büyüktür. Cevizin iç zarı akciğerimize benzer ve bol miktarda protein, lif,...
Devamını Oku

Ceviz Fidanı Bakımı

Ceviz Fidanı Bakımı, Ceviz yetiştirmeye karar verdikten sonra ilk iş olarak, cevizi dikeceğimiz tarla veya bahçenin bakımını yapmamız gerekir. Dikilecek olan...
Devamını Oku

Ceviz Üretimi

Ceviz Üretimi, Ceviz hem taze hem de kurutulmuş halde sevilerek tüketilen bir meyvedir. Dünya genelinde ve ülkemizde yaygın olarak ceviz üretimi yapıl...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Yağı Selülit

Hindistan Cevizi Yağı Selülit; Hindistan cevizinin sert kabuğunun altındaki beyaz kısmından elde edilen Hindistan cevizi yağı, birçok hastalığa alternatif te...
Devamını Oku

Ceviz

Ceviz, cevizgiller familyasından Juglans cinsinden oluşan ve tek tüysü yaprakları aynı anda karşılıklı dizilmiş ve aromatik ve kendisine has bir kokusu olan ...
Devamını Oku

Adilcevaz Cevizi Fidanı

Adilcevaz Ceviz Fidanı: Bitlis iline bağlı bulunan Adilcevaz ilçesinde yetiştiriciliği yapılan Adilcevaz cevizi dünyaca ünlü olan bir cevizdir. 1989 sen...
Devamını Oku

Ceviz Dikimi

Ceviz dikimi, Oldukça hassas bir konudur. Dikim esnasında dikkat edilmesi gereken en hassas nokta cevizler arası bırakılan mesafedir. Ceviz ağacı fidanken di...
Devamını Oku

Ceviz Kürü

Ceviz Kürü, Ceviz içeriğindeki bakır, manganez, demir ve kalsiyum bakımından oldukça zengin olması nedeni ile ceviz kürü vücut için oldukça faydalıdır. E vit...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Unu

Hindistan cevizi unu: Hindistan cevizi, hurmagiller familyasından bir ağaç türüdür. Bu ağaç, tropik bölgelerin kıyı kesimlerinde yetişmektedir. Hindistan cev...
Devamını Oku

Yabancı Ceviz Çeşitleri

Yabancı Ceviz Çeşitleri, cevizgiller ailesine mensup aromatik hoş bir kokuya sahip birçok ceviz türü vardır. Türkiye'nin bazı bölgelerine has ceviz cinslerin...
Devamını Oku

Ceviz Ağacı Budama

Ceviz Ağacı Budama, hoş kokulu meyveli bitkiler içerisinde yer alan ceviz ağacının sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması için belirli periyotlarla buda...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ceviz Dikimi
Ceviz Kürü
Hindistan Cevizi Unu
Yabancı Ceviz Çeşitleri
Ceviz Ağacı Budama
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024