Hindistan Cevizi Besin Değeri, Tropikal bölgelerde yetişen ve palmiyegiller familyasından olan bir ağaç ve o ağacın meyvesine Hindistan Cevizi denilmektedir. Meyvesi yenen bu ağaçtan Hindistan cevizi lifi yapılmaktadır. Özellikle Asya kıtasında Sri Lanka, Hindistan, Tayland, Malezya, Fil Dişi Sahillerinde çokça bulunan Hindistan Cevizi, ülkemizde çok fazla yetiştirilmediği için tüketimi de çok yaygın değildi.
Yaş halde koyu yeşil renkte, kuruduğunda ise kahverengi alan dış yüzeyi sert ve kabuk şeklindedir. Sert kabuğunun altında ise beyaz sulu yenilebilen kısmı bulunmaktadır. Sağlık açısından oldukça faydalı bir besindir. Lif açısından oldukça zengin bir meyve olan Hindistan cevizi, yüksek miktarlarda sindirilebilen yağlar içermektedir. Sağlık uzmanları açısından her yaşta insana önerilen Hindistan cevizinin pek çok faydası da bulunmaktadır.
- İçerisindeki yüksek miktarda lif sayesinde, kabızlığa iyi gelir ve enerji vermesi sebebi ile diyette kullanılması tavsiye edilir.
- Kanda insülin salgılanmasını ve glikoz düzeyini dengeleyerek, diyabeti düzenler.
- İçerisinde bulunan kinetin ve trans zeatin hem yaşlanmayı geciktirmekte hem de kanser önleyici etkisi bulunmaktadır.
- Bağışıklık sistemini geliştirir ve korur.
- Karın yağlarını eritici formülü ile zayıflamaya yardımcı olur.
- Epilepsi (Sara) hastalığına karşı etkilidir.
- Sık idrara çıkmayı sağladığı için idrar yolu enfeksiyonunda önleyicidir.
- Saç, cilt ve kemik sağlığını korumada yardımcıdır.
- Kolesterol düşürücü etkisi vardır.
Hindistan Cevizi Besin Değeri
100 ml Hindistan cevizi suyunda 19 kalori, 100 ml sütünde, 230 kalori ve 100 gr meyvesinde ise 354 kalori bulunur. İçerisinde bütün aminoasitler içeren proteinler bulunmaktadır. Sodyum, fosfor, potasyum ve magnezyum açısından oldukça zengin bir besin maddesidir. Ayrıca içerisinde B grubu vitaminler de yer almaktadır.
- 3 gram protein,
- 33 gram yağ
- 15 gram karbonhidrat içermektedir.