Hint cevizi: Ana vatanı Banda adaları olan tropik bir ağaç cinsidir. Muskat olarak da bilinmektedir.
Hint cevizi ağacı portakal ağacına benzer ve meyvelerin görünümü de yeni dünya meyvesine benzer. Bu küçük meyvenin kırmızı bir zarla kaplı çekirdeği bulunmaktadır. Bu kırmızı zar soyularak kurutulur ve ceviz kabuğu rengini alır. Bundan dolayı hint cevizi adını almaktadır.
Ayrıca hint cevizi, baharat olarak da kullanılmaktadır. Tohumunun içerisinde sabit yağ, uçucu yağ ve rezin bulunmaktadır. Hint cevizi kararında kullanıldığında faydalı olmaktadır. İçeriğinde B grubu vitaminleri barındırmaktadır. Ayrıca bakır, demir, mangan, potasyum, folik asit ve lif açısından zengin bir kaynaktır.
- Mikrop öldürücü özelliği bulunmaktadır.
- İştah açar.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Mide ve karın ağrısına faydalıdır.
- Bulan ve kusmayı önler.
- Ağız kokusunu giderir.
- Vücudu kuvvetlendirici etkileri vardır.
- Yemeklerde baharat olarak kullanıldığı takdirde şişkinliği önler.
- İdrar ve gaz söktürücü özelliği bulunmaktadır.
- Antiseptik özelliği vardır.
- Cinsel gücü arttırır.
- Sakinleştirici özelliği vardır.
- Balgam söktürücü özelliği vardır.
- İshale faydalıdır.
- Uyku bozukluklarında fayda sağlamaktadır.
Hint cevizi kullanımı
Hint cevizi rendelenerek kullanılmaktadır. Genellikle yemeklere tat ve hoş koku katması için kullanılır.
Hint cevizinin kullanım alana çok geniştir. Hint cevizi yemeklerde, pilavlarda, çorbalarda, köfte ve gratenlerde kullanılmaktadır. Ayrıca keklerde, tatlı hamur işlerinde, çöreklerde ve çeşitli soslarda kullanılmaktadır.
Hint cevizinin zararları nelerdir?
Hint cevizi süt ile alındığında bayıltıcı olabilmektedir. Hint cevizinin sıvısı direk olarak damara enjekte edilir ise zehirleyici olabilir. Yüksek dozlarda kullanımı delirmeye neden olabilmektedir. Bunların yanında mide bulantısı, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, kabızlık, ağız kuruluğu, yüz kızarıklığı, idrar yapamama gibi sorunlara yol açmaktadır. Az miktarda tüketilmesi gerekmektedir.