Pekan Cevizi
Pekan cevizi: Anavatanı Amerika kıtası olan ve ülkemizde Akdeniz ve Güney Ege Bölgesinde yetişen pekan cevizi, diğer ceviz türlerine göre çok daha fazla antioksidan içermesi bakımından aranılan bir meyve türüdür. Maliyeti oldukça yüksek olan pekan cevizi diğer cevizleri göre yapı olarak daha yassı ve düz bir görünüme sahiptir. Besleyici değeri oldukça yüksektir ve sindirimi kolay olması sayesinde vücutta oldukça kolay sindirilir.
Pekan cevizi kullanım alanları
Pekan cevizi en çok da çerez olarak tüketilmektedir. Ancak pasta ve keklere lezzet vermek için kullanılmakla beraber aynı zamanda reçel ve dondurma yapımında da kullanılan bu ceviz türünün yağı da oldukça değerli olduğu için eczacılık ve kozmetik alanında oldukça sık kullanılmaktadır. Bununla beraber pekan cevizinin yaprakları serin ve güneş görmeyen bir yerde kurutulup infüzyon yapılarak da kullanılabilir. Ülkemizde son yıllarda pekan cevizi üretiminin önemli ölçüde artması ile bu ceviz türünün kullanımı daha da yaygın hale gelmiştir bu nedenle tüketiminin çeşitlendirilmesi gündemde olan bir konudur.
Pekan cevizi besin değerleri nelerdir?
100 gr pekan cevizinde, 130.0 IU A vitamini, 2.0 mg C vitamini, 0 kolesterol, 60 3.0 mg potasyum, 73.0 mg kalsiyum, 142.0 mg magnezyum, 2.4 mg demir, 189.0 mg fosfor, 0.9 mg niacin, 0.9 mg thiamin, 10.0 g protein, 13.3 karbonhidrat, 3.3 g şeker, 0.1 mg riboflavin, 6.72 doymuş yağ, 700 kalori, 1.
5 gr lif içerir.
Pekan cevizi faydaları nelerdir?- Oldukça güçlü bir antioksidan özelliğe sahip olan pekan cevizi, bu özelliği sayesinde Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur.
- Lif içeriğinin oldukça yüksek olması bakımından sindirim sistemi üzerinde oldukça faydaları bulunur. Mide asidini alıp midenin rahatlamasını sağlar.
- Önemli ölçüde kalsiyum, potasyum, Magnezyum ile kaliteli vitaminler içeren pekan cevizi, vejetaryen beslenme açısından oldukça önemlidir.
- Pekan cevizi faydaları arasında kalp ve damar sağlığına iyi gelmesi de sayılabilir. Pekan cevizi içerisinde bulunan yağ asitleri faydalı yağlar arasında yer alduğI için damar tıkanıklığının önüne geçer.
- Protein ve mineral açısından zengin olması sayesinde diyet yapan kişiler için iyi bir besindir.
- Pekan cevizi faydalarından biri de yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcı olması ile romatizmal artritden kaynaklanan şikâyetlerin azalmasına yardımcı olmasıdır.
- Pekan cevizi düzenli olarak tüketildiği takdirde kansere yakalanma olasılığını azaltmakla beraber kandaki şeker oranının normal düzeyde olmasını sağlar.
- Kötü kolesterol seviyesini düşünmekle beraber iyi kolesterol oranını yükseltir.
- Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı vücudunun korunmasını sağlayarak hücre hasarının önüne geçer.
- Cilt ve saç sağlığı açısından da oldukça faydalıdır.
- Pekan cevizi iyi huylu prostat rahatsızlığında ortaya çıkacak belirtilerin azalmasında oldukça etkilidir.
21.01.2024 01:23:25
Pekan Cevizi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|