Pikan Cevizi

Pikan Cevizi, Kabuğu kolayca elle kırılabilen içinin randımanının yüksek oluşu pikan cevizini diğer cevizlerden ayıran özelliğidir. Ilıman bölgelerde diğer meyvelere göre daha az masrafla yetiştirilmektedir. Meyvesi uzun süre saklanabilir olması ile de tercih edilmektedir. Pikan cevizi %70 oranında yağ içermektedir. Yağının doymamış yağ asitlerinden oluşması sebebiyle gıda, eczacılık ve kozmetik endüstrisinde tercih edilmektedir.

Pikan Cevizi Özellikleri: Protein, karbonhidrat, yağ ile oldukça fazla oranda vitamin ve mineral içeren pikan cevizinde A, C, E ve B kompleks vitaminler ile kalsiyum, çinko, selenyum, magnezyum, manganez, fosfor, tmhiamin, riboflavin, niacin, potasyum  ve demir minerallerini içermektedir. Sindirimi lifli yapısından dolayı oldukça kolaydır.

Kan Basıncı Düzenleme: Yapılan araştırmalar neticesinde DASH diyetinin bir bölümü olarak tavsiye edilen pikan cevizinin haftada 4-5 porsiyon kadar tüketildiğinde kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Kalp Sağlığına Etkisi: California Loma Linda ve New Mexico State Üniversitelerinde yapılan araştırmalarda günlük bir porsiyon tüketilen pikan cevizinde bulunan yağ asitleri ve beta-sitosterolün etkisiyle kötü kolesterol seviyesini düzenlediğini ve kalp krizi riskini azalttığını tespit etmişlerdir.

Meme Kanserini Önlemedeki Rolü: Chicago Northwestern Üniversitesinde yapılan araştırmada meme kanserini tetikleyen hücre içindeki genleri pikan cevizinde de bulunan oleik asidin yok ettiği görülmüştür.
Pikan cevizi zeytinyağına göre %25 oranında daha fazla oleik asit içermektedir.

Prostat Sağlığına Etkisi: Kötü kolesterolü düşüren beta-sitosterolün aynı zamanda iyi huylu prostat büyümesini engellemektedir. Purdue Üniversitesinde yapılan araştırmada pikan cevizinde bulunan bir E vitamini çeşidi olan "gamma-tocopherol"ün sağlıklı prostat hücrelerine dokunmadan kanserli prostat hücrelerini yok ettiği tespit edilmiştir.

Kilo Vermedeki Etkisi: Harvard School of Public Health'de yapılan bir araştırmada kilo verme diyetlerinin bir parçası olan %35 kalorinin klasik kaynaklar yerine pikan cevizinden alındığında, kilo vermede daha fazla yardımcı olduğunu görülmüştür.

Pikan Cevizi Yetişme Özellikleri: Genelde ılıman iklimi sever. İlkbahar geç donlarına ve sonbahar erken donlarına karşı çok hassastır. Meyve verebilmesi için 210 günlük bir zamana ihtiyacı vardır. Bu dönemde olabilecek donlardan dolayı çabuk zarar görür. 5 °C'den yüksek sıcaklıkta gelişme gösterir. 40 °C'den sonrasını da istemez. Ortalama sıcaklık 27 °C civarında olmasını ister. Gece gündüz arasında aşırı oynaklıktan da etkilenmektedir. Kışın soğuklama döneminde -18 °C'ye kadar dayanır; tomurcuklanma ve cevizin olgunlaşması döneminde -2 °C'nin altında sıcaklıkta zarar görür.

Pikan cevizi ağacı hafif bünyeli topraklarda daha verimlidir. Topraktaki tuz oranı iyi tespit edilmelidir; çünkü tuzdan çok çabuk etkilenir. Ağacın kökleri 10 m'ye kadar inebilmektedir. Bu sebeple toprakta iki metrelik geçirimsiz katman olması faydalıdır.

Pikan cevizi tohumdan çıkarılarak yetiştirilir. Tohumlar yaklaşık 72 saat kadar suda ıslatıldıktan sonra toprağa 8-10 cm'ye kadar derinlikte ekilmelidir. Çimlenme 50-60 gün kadar sürer. Yeni çimlenen pikan cevizi fidelerinin kök gelişimi çok zayıftır bu sebeple çimlenen tohumlar iki yıl kadar çimlenme tavalarında bekletildikten sonra tarlaya dikilmelidir.
19.01.2024 20:13:40
Pikan Cevizi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pikan Cevizi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pikan Cevizi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Cevizin Zararları

Cevizin zararları, Ceviz ağacı yüksekliği 5 ile 40 metre arası değişir. Dev ve geniş yaprakları vardır. Ceviz ağaçları genellikle hasat zamanı aralık ay...
Devamını Oku

Taze Hindistan Cevizi

Taze Hindistan cevizi, tropik bir meyvedir. Dış rengi kahve rengi altında yenilebilir kalın beyaz tabaka ve içerisinde su bulunur. Doğal bir besin kaynağıdır...
Devamını Oku

Ceviz Suyunun Faydaları

Ceviz suyunun faydaları, oldukça fazladır. Ceviz, badem ve fındık gibi yiyeceklerin faydaları artık hepimiz tarafından bilinmektedir. Bu yiyeceklerin direk o...
Devamını Oku

Bodur Ceviz Yetiştiriciliği

Bodur Ceviz Yetiştiriciliği, Ülkemizde son zamanlarda basın tarafından bodur ceviz yetiştiriciliği oldukça fazla gündeme getirilmiştir. Aslında bodur ce...
Devamını Oku

Ceviz Ağacı Dikimi

Ceviz Ağacı Dikimi, birçok türe sahip bitkilerden olan ceviz ağacının toprakla buluşturulmasını ifade eder. Kuru yemiş alanında ön planda tutulan söz konusu ...
Devamını Oku

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği, Ülkemizde ceviz oldukça fazla tüketilen faydalı bir besin türüdür. Ceviz; Yemek sektörü, İlaç sanayi ve tatlı sektörü ve ç...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Yağı Saç

Hindistan cevizi yağı saç, Hindistan cevizi lezzetli tadı ve faydaları sayesinde hayatımıza kısa sürede girerek yer etmiş bir meyvedir. Cilt yapısında oldukç...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi, Tropik ülkelerde yetişen ve palmiyegiller ailesinden olan bir ağaç türüdür. Bu ağaç meyvesi yenilen bir ağaçtır. Bu meyvelerden Hindistan c...
Devamını Oku

Ceviz Soyma

Ceviz Soyma, Ceviz sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olup birçok sektörde kullanılmaktadır. Ceviz ağacında yetişen ceviz meyvesi, yeşil ve yumuş...
Devamını Oku

Ceviz İç Zarının Faydaları

Ceviz iç zarının faydaları, Cevizin kendisi küçük faydası bir o kadar büyüktür. Cevizin iç zarı akciğerimize benzer ve bol miktarda protein, lif,...
Devamını Oku

Ceviz Fidanı Bakımı

Ceviz Fidanı Bakımı, Ceviz yetiştirmeye karar verdikten sonra ilk iş olarak, cevizi dikeceğimiz tarla veya bahçenin bakımını yapmamız gerekir. Dikilecek olan...
Devamını Oku

Ceviz Üretimi

Ceviz Üretimi, Ceviz hem taze hem de kurutulmuş halde sevilerek tüketilen bir meyvedir. Dünya genelinde ve ülkemizde yaygın olarak ceviz üretimi yapıl...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Yağı Selülit

Hindistan Cevizi Yağı Selülit; Hindistan cevizinin sert kabuğunun altındaki beyaz kısmından elde edilen Hindistan cevizi yağı, birçok hastalığa alternatif te...
Devamını Oku

Ceviz

Ceviz, cevizgiller familyasından Juglans cinsinden oluşan ve tek tüysü yaprakları aynı anda karşılıklı dizilmiş ve aromatik ve kendisine has bir kokusu olan ...
Devamını Oku

Adilcevaz Cevizi Fidanı

Adilcevaz Ceviz Fidanı: Bitlis iline bağlı bulunan Adilcevaz ilçesinde yetiştiriciliği yapılan Adilcevaz cevizi dünyaca ünlü olan bir cevizdir. 1989 sen...
Devamını Oku

Ceviz Dikimi

Ceviz dikimi, Oldukça hassas bir konudur. Dikim esnasında dikkat edilmesi gereken en hassas nokta cevizler arası bırakılan mesafedir. Ceviz ağacı fidanken di...
Devamını Oku

Ceviz Kürü

Ceviz Kürü, Ceviz içeriğindeki bakır, manganez, demir ve kalsiyum bakımından oldukça zengin olması nedeni ile ceviz kürü vücut için oldukça faydalıdır. E vit...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Unu

Hindistan cevizi unu: Hindistan cevizi, hurmagiller familyasından bir ağaç türüdür. Bu ağaç, tropik bölgelerin kıyı kesimlerinde yetişmektedir. Hindistan cev...
Devamını Oku

Yabancı Ceviz Çeşitleri

Yabancı Ceviz Çeşitleri, cevizgiller ailesine mensup aromatik hoş bir kokuya sahip birçok ceviz türü vardır. Türkiye'nin bazı bölgelerine has ceviz cinslerin...
Devamını Oku

Ceviz Ağacı Budama

Ceviz Ağacı Budama, hoş kokulu meyveli bitkiler içerisinde yer alan ceviz ağacının sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması için belirli periyotlarla buda...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ceviz Dikimi
Ceviz Kürü
Hindistan Cevizi Unu
Yabancı Ceviz Çeşitleri
Ceviz Ağacı Budama
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024