Pikan Cevizi

Pikan Cevizi

Pikan Cevizi, Kabuğu kolayca elle kırılabilen içinin randımanının yüksek oluşu pikan cevizini diğer cevizlerden ayıran özelliğidir. Ilıman bölgelerde diğer meyvelere göre daha az masrafla yetiştirilmektedir. Meyvesi uzun süre saklanabilirliği ile de tercih edilmektedir. Pikan cevizi % 70 oranında yağ içermektedir. Yağının doymamış yağ asitlerinden oluşması sebebiyle gıda, eczacılık ve kozmetik endüstrisinde tercih edilmektedir.

Pikan Cevizi Özellikleri: Protein, karbonhidrat, yağ ile oldukça fazla oranda vitamin ve mineral içeren pikan cevizinde A, C, E ve B kopleks vitaminler ile kalsiyum, çinko, selenyum, magnezyum, manganez, fosfor, tmhiamin, riboflavin, niacin, potasyum ve demir minerallerini içermektedir. Sindirimi lifli yapısından dolayı oldukça kolaydır.

Kan Basıncı Düzenleme: Yapılan araştırmalar neticesinde DASH diyetinin bir bölümü olarak tavsiye edilen pikan cevizinin haftada 4-5 porsiyon kadar tüketildiğinde kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Kalp Sağlığına Etkisi: California Loma Linda ve New Mexico State Üniversitelerinde yapılan araştırmalarda günlük bir porsiyon tüketilen pikan cevizinde bulunan yağ asitleri ve beta-sitosterolün etkisiyle kötü kolesterol seviyesini düzenlediğini ve kalp krizi riskini azalttığını tespit etmişlerdir.

Meme Kanserini Önlemedeki Rolü: Chicago Northwestern Üniversitesinde yapılan araştırmada meme kanserini tetikleyen hücre içindeki genleri pikan cevizinde de bulunan oleik asidin yok ettiği görülmüştür. Pikan cevizi zeytinyağına göre % 25 oranında daha fazla oleik asit içermektedir.

Prostat Sağlığına Etkisi: Kötü kolesterolü düşüren beta-sitosterolün aynı zamanda iyi huylu prostat büyümesini engellemektedir. Purdue Üniversitesinde yapılan araştırmada pikan cevizinde bulunan bir E vitamini çeşidi olan "gamma-tocopherol"ün sağlıklı prostat hücrelerine dokunmadan kanserli prostat hücrelerini yok ettiği tespit edilmiştir.

Kilo Vermedeki Etkisi: Harvard School of Public Health’de yapılan bir araştırmada kilo verme diyetlerinin bir parçası olan % 35 kalorinin klasik kaynaklar yerine pikan cevizinden alındığında, kilo vermede daha fazla yardımcı olduğunu görülmüştür.

Pikan Cevizi Yetişme Özellikleri: Genelde ılıman iklimi sever. İlkbahar geç donlarına ve sonbahar erken donlarına karşı çok hassastır. Meyve verebilmesi için 210 günlük bir zamana ihtiyacı vardır. Bu dönemde olabilecek donlardan dolayı çabuk zarar görür. 5 °C'den yüksek sıcaklıkta gelişme gösterir. 40 °C'den sonrasını da istemez. Ortalama sıcaklık 27 °C civarında olmasını ister. Gece gündüz arasında aşırı oynaklıktan da etkilenmektedir. Kışın soğuklama döneminde -18 °C'ye kadar dayanır; tomurcuklanma ve cevizin olgunlaşması döneminde -2 °C'nin altında sıcaklıkta zarar görür.

Pikan cevizi ağacı hafif bünyeli topraklarda daha verimlidir. Topraktaki tuz oranı iyi tespit edilmelidir; çünkü tuzdan çok çabuk etkilenir. Ağacın kökleri 10 m'ye kadar inebilmektedir. Bu sebeple toprakta iki metrelik geçirimsiz katman olması faydalıdır.

Pikan cevizi tohumdan çıkarılarak yetiştirilir. Tohumlar yaklaşık 72 saat kadar suda ıslatıldıktan sonra toprağa 8-10 cm kadar derinlikte ekilmelidir. Çimlenme 50-60 gün kadar sürer. Yeni çimlenen pikan cevizi fidelerinin kök gelişimi çok zayıftır bu sebeple çimlenen tohumlar iki yıl kadar çimleme tavalarında bekletildikten sonra tarlaya dikilmelidir.

Son Güncelleme : 13.11.2018 02:57:54
Pikan Cevizi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Pikan Cevizi Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Pikan Cevizi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Ceviz Soyma
Ceviz Soyma
Ceviz Soyma, Ceviz sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olup bir çok sektörde kullanılmaktadır. Ceviz ağacında yetişen ceviz meyvesi, yeşil ve yumuşak bir yapı ile korunmaktadır. Bu yapının altında ceviz kabuğu ve kabuğun içerisinde cev...
Ceviz İç Zarının Faydaları
Ceviz İç Zarının Faydaları
Ceviz iç zarının faydaları, Cevizin kendisi küçük faydası bir o kadar büyüktür. Cevizin iç zarı akciğerimize benzer ve bol miktarda protein, lif, omega 3- omega 6 yağ asitleri mevcuttur. Bunlar ağzımızda küçük sıkıntı olarak görülebilen balgam sorun...
Ceviz Fidanı Bakımı
Ceviz Fidanı Bakımı
Ceviz Fidanı Bakımı, Ceviz yetiştirmeye karar verdikten sonra ilk iş olarak, cevizi dikeceğimiz tarla veya bahçenin bakımını yapmamız gerekir. Dikilecek olan ceviz fidanı kadar, toprağın kalitesi de çok önemlidir. Eğer ki emeğimizin boşa gitmesini is...
Ceviz Üretimi
Ceviz Üretimi
Ceviz Üretimi, Ceviz hem taze hem de kurutulmuş halde sevilerek tüketilen bir meyvedir. Dünya genelinde ve ülkemizde yaygın olarak ceviz üretimi yapılır.Dünya Genelinde Ceviz Üretimi Her sene düzenli bir artış gösterimi olan ceviz üretiminde, ...
Hindistan Cevizi Yağı Selülit
Hindistan Cevizi Yağı Selülit
Hindistan Cevizi Yağı Selülit; Hindistan cevizinin sert kabuğunun altındaki beyaz kısmından elde edilen hindistan cevizi yağı, birçok hastalığa alternatif tedavi yöntemi sunar. Selülit ise özellikle bacaklarda yağlı tüketiminin fazla olması sonucunda...
Ceviz
Ceviz
Ceviz, cevizgiller familyasından Juglans cinsinden oluşan ve tek tüysü yaprakları aynı anda karşılıklı dizilmiş ve aromatik ve kendisine has bir kokusu olan kokulu ağaç türlerinin adıdır. Bu ağaçlar kış mevsiminde kendiliğinden yapraklarını döken ağa...
Adilcevaz Cevizi Fidanı
Adilcevaz Cevizi Fidanı
Adilcevaz Ceviz Fidanı: Bitlis iline bağlı bulunan Adilcevaz ilçesinde yetiştiriciliği yapılan Adilcevaz cevizi dünyaca ünlü olan bir cevizdir. 1989 senesinden beri ceviz için düzenlenen “Adilcevaz Kültür Etkinlikleri ve Ceviz Festivali” yapılmakt...
Ceviz Dikimi
Ceviz Dikimi
Ceviz dikimi, Oldukça hassas bir konudur. Dikim esnasında dikkat edilmesi gereken en hassas nokta cevizler arası bırakılan mesafedir. Ceviz ağacı fidanken dikildikten sonra sökülmesi mümkün değildir. Bu sebepten dolayı dikimi özenle yapılmalıdır ki ...
Ceviz Kürü
Ceviz Kürü
Ceviz Kürü, Ceviz içeriğindeki bakır, manganez, demir ve kalsiyum bakımından oldukça zengin olması nedeni ile ceviz kürü vücut için oldukça faydalıdır. E vitamini sayesinde cildi beslerken, demir açısından zengin olması nedeni ile de kalbi korur. Vüc...
Hindistan Cevizi Unu
Hindistan Cevizi Unu
Hindistan cevizi unu: Hindistan cevizi, hurmagiller familyasından bir ağaç türüdür. Bu ağaç, tropik bölgelerin kıyı kesimlerinde yetişmektedir. Hindistan cevizi ağacının kahverengi, lifli ve sert kabuklu bir meyvesi vardır. Meyvenin içerisinde tatlı ...
Yabancı Ceviz Çeşitleri
Yabancı Ceviz Çeşitleri
Yabancı Ceviz Çeşitleri, cevizgiller ailesine mensup aromatik hoş bir kokuya sahip birçok ceviz türü vardır. Türkiye'nin bazı bölgelerine has ceviz cinslerinin yanı sıra birtakım ülkelerden getirilen ceviz türleri vardır. Şekilleri, boyutları, kabuk ...
Ceviz Ağacı Budama
Ceviz Ağacı Budama
Ceviz Ağacı Budama, hoş kokulu meyveli bitkiler içerisinde yer alan ceviz ağacının sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması için belirli periyotlarla budamaya tabi tutulması gerekir. Bakım için öncelik teşkil eden ceviz ağacı budama verimliliği ar...

 

Ceviz Aşısı Nasıl Yapılır
Ceviz Yaprağı Suyu
Hindistan Cevizi Dolgulu Kurabiye
Ceviz Çeşitleri
Yüze Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan Cevizi Ağacı
Hindistan Cevizi Saç Maskesi
Kuru Ceviz Kabuğunun Faydaları
Hindistan Cevizi Yüz Maskesi
Ceviz Nasıl Dikilir
Cevizin Zararları
Taze Hindistan Cevizi
Ceviz Suyunun Faydaları
Bodur Ceviz Yetiştiriciliği
Ceviz Ağacı Dikimi
Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği
Hindistan Cevizi Yağı Saç
Hindistan Cevizi
Ceviz Soyma
Ceviz İç Zarının Faydaları
Ceviz Fidanı Bakımı
Ceviz Üretimi
Hindistan Cevizi Yağı Selülit
Ceviz
Adilcevaz Cevizi Fidanı
Ceviz Dikimi
Ceviz Kürü
Hindistan Cevizi Unu
Yabancı Ceviz Çeşitleri
Ceviz Ağacı Budama
Popüler İçerik
Ceviz Suyunun Faydaları
Ceviz Suyunun Faydaları
Ceviz suyunun faydaları, oldukça fazladır. Ceviz, badem ve fındık gibi yiyeceklerin faydaları artık hepimiz tarafından bilinmektedir. Bu yiyeceklerin ...
Bodur Ceviz Yetiştiriciliği
Bodur Ceviz Yetiştiriciliği
Bodur Ceviz Yetiştiriciliği, Ülkemizde son zamanlarda basın tarafından bodur ceviz yetiştiriciliği oldukça fazla gündeme getirilmiştir. Aslında bodu...
Ceviz Ağacı Dikimi
Ceviz Ağacı Dikimi
Ceviz Ağacı Dikimi, birçok türe sahip bitkilerden olan ceviz ağacının toprakla buluşturulmasını ifade eder. Kuru yemiş alanında ön planda tutulan söz ...
Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği
Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği
Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği, Ülkemizde ceviz oldukça fazla tüketilen faydalı bir besin türüdür. Ceviz; Yemek sektörü, İlaç sanayi ve tatlı sektörü ...
Hindistan Cevizi Yağı Saç
Hindistan Cevizi Yağı Saç
Hindistan cevizi yağı saç, Hindistan cevizi lezzetli tadı ve faydaları sayesinde hayatımıza kısa sürede girerek yer etmiş bir meyvedir. Cilt yapısınd...
Hindistan Cevizi
Hindistan Cevizi
Hindistan cevizi, Tropik ülkelerde yetişen ve palmiyegiller ailesinden olan bir ağaç türüdür. Bu ağaç meyvesi yenilen bir ağaçtır. Bu meyvelerden hind...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Ceviz Dikimi
Ceviz Kürü
Hindistan Cevizi Unu
Yabancı Ceviz Çeşitleri
Ceviz Ağacı Budama
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Nisan - 2019