Çetnır Ceviz Fidanı Türleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Çetnır Ceviz Fidanı Türleri ve Özellikleri

Çetnır Ceviz Fidanı

Çetnır ceviz fidanı, piyasada bulunan birçok ceviz ağacı fidanı arasında en çok tercih edilen ve en fazla meyve veren bir türdür. Kaliteli meyvesi ile birçok ülkede tercih edilen ağaç türleri arasında yer almaktadır. Çetnır ceviz fidanı, ekildiği yıldan itibaren ilk iki yıl içerisinde meyve vermeye başlar. Her bir dalında yaklaşık olarak 10 veya 15 adet ceviz yetişebilmektedir. Ağacın meyvesinin kabukları orta kalınlıktadır, iç kabuğu ise oldukça incedir. Çok çabuk kabuğundan ayrılabilir ve rahat bir şekilde yenilebilir. Hasat zamanları genellikle sonbahar mevsiminin Eylül aylarında yapılmaktadır. Soğuk hava koşullarına maruz kalması durumunda meyve verimi düşebilmektedir. Ayrıca yüksek rakımlı bölgelerde yetiştirilmesi pek mümkün değildir. Genellikle alçak kesimlerde, soğuk ve don olaylarının daha az görüldüğü bölgelerde yetiştirilmeye elverişlidir.

Çetnır Ceviz Fidanının Özellikleri

  • Ceviz ağacı fidanları arasında en çok tercih edilen türlerden biridir.
  • Coğrafi özellikler bakımından yüksek rakımlı bölgelerde daha az yetiştirilmektedir. Ayrıca kış şartlarının ağır geçtiği bölgelerde yetiştirilmesi tercih edilmez. İlkbahar aylarında don olayları ve soğuk hava koşulları oluşabilen kesimlerde yetişmesi oldukça zordur.
  • Yükseltinin az olduğu coğrafi bölgelerde rahatlıkla yetiştirilmektedir.
  • Bu ceviz fidanının kökü derinlere kadar inerek geniş bir alana yayılır.
  • Birçok üreticinin tercih etmiş olduğu Çetnır ceviz fidanı, oldukça bol meyve vermesiyle tanınmaktadır.
  • Her bir dalında on veya on beşe yakın meyve bulunmaktadır.
  • Bu özelliği bakımından hemen hemen coğrafi koşulların uygun olduğu bölgelerde çoğunlukla tercih edilir.
  • Bakımı biraz zahmetlidir. Ancak hasat zamanı istenilen miktarda meyve vermektedir.
  • İlkbahar aylarında doğru budama yöntemi ile bu ceviz ağacı türünden daha fazla verim alınabilmektedir.
  • Ekilecek olan bu ceviz fidanları zarar verilmeden dikileceği bölgeye götürülmelidir. Aksi takdirde ceviz fidanı olgunluğa ulaşamadan çeşitli hastalıklara yakalanarak kuruyabilir. Ayrıca hastalıklar diğer ağaçlara bulaştırabilir.
  • Bu ceviz fidanları yüksek kalitede meyve verebilmektedir. Meyvesinin kabuğu orta kalınlıkta, iç kabuğu ise oldukça incedir. Dış kabuk ile iç kabuğun birbirinden ayrılması oldukça kolaydır. Meyveyi zarar vermeden rahatlıkla kabuklardan ayırabilirsiniz.
  • Meyvesi lezzeti oldukça güzeldir. Bu ağaçtan elde edilen meyvelerin çeşitli besinlerde kullanılması açısından oldukça bilinen bir türdür. Kuru veya yaş bir biçimde tüketilebilir.
  • Bu ceviz fidanı, ekildiği yıldan 2 yıl sonra meyve verebilmektedir. Kısa süre içerisinde bol miktarda meyve vermesi bakımından diğer ceviz türlerinden daha fazla tercih edilir.

Çetnır Ceviz Fidanının Yetiştirilmesi

Çetnır ceviz fidanı, oldukça verimli bir ceviz ağacı türüdür. Dikileceği bölgedeki coğrafi koşullar ve coğrafi şekiller iyi bir şekilde incelendikten sonra dikim aşamasına geçilmelidir. Ayrıca dikileceği bölgenin toprak yapısına da dikkat edilmelidir. İyi bir verim almak isteniyorsa kesinlikle toprak analizi yapılmalıdır. Bu ceviz ağacı fidanı ekilirken toprağın yeteri kadar gübre verilmesine dikkat edilmelidir. Fazla verilen gübre ceviz fidanını yakabilir. Dünya genelinde birçok ülkede kullanılmakta olan bu ceviz fidanı üreticilerine ciddi anlamda büyük bir maddi kazanç sağlamaktadır. Hem rahat bir şekilde yetiştirilmesi hem de kısa süre içerisinde meyve vermesi bakımından oldukça önemli bir özelliğe sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ceviz Dikim Aralığı

Ceviz Dikim Aralığı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yel Cevizi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yel Cevizi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ceviz Kürü Tiroid Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ceviz Kürü Tiroid Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hindistan Cevizi Yağı Kahve

Hindistan Cevizi Yağı Kahve

Cevizin Kilosu

Cevizin Kilosu

Fernor Ceviz Fidanı Türleri ve Özellikleri

Fernor Ceviz Fidanı Türleri ve Özellikleri