Muskat Cevizi Türleri ve Özellikleri
26 Haziran 2024

Muskat Cevizi Türleri ve Özellikleri

Muskat Cevizi

Görünüm olarak büyük bir zeytine benzeyen muskat cevizi, küçük Hindistan cevizi ve Hint cevizi olarak da bilinir. Kendine has hoş lezzeti ile birtakım sos ve yemeklerde kullanılan muskat cevizi, sağlığa olan faydaları bakımından eski zamanlardan beri baharat olarak kullanılmaktadır. Ana vatanı Banda Adaları olan ve portakal ağacına andıran bir ağaçta yetişen muskat cevizi, küçük Hindistan cevizi olarak bilinmesine rağmen lezzet olarak Hindistan cevizi ile hiçbir benzerliği bulunmamaktadır.

Muskat Cevizi Kullanımı

Ağaçta yetişen meyvelerin kırmızı zar ile çevrilmiş çekirdeği, kabuğu soyularak kurutulduktan sonra serin, güneş görmeyen, kuru ve karanlık bir yerde saklanmakta ve rendelenerek kullanılmaktadır. Muskat cevizi genellikle yemeklere ayrı bir aroma ve koku vermek için kullanılır. Pilav, sebze yemekleri, çorba, patates püresi ve köfte yapımında baharat olarak kullanılabileceği gibi beşamel sos gibi birçok sos yapımında da kullanılır. Aynı zamanda çörek, kurabiye, kek gibi hamur işlerine de ilave edilebilir. Hint mutfağının vazgeçilmezi olan muskat cevizi, birçok ülke mutfağında farklı yemek çeşitlerine ilave edilerek ve sıcak içeceklere eklenerek kullanılmaktadır. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan muskat cevizini geçmiş zamanlarda bulmak biraz zordu; ancak şimdi büyük marketlerde bulunabiliyor. Çoğunlukla cam kavanoz içinde bulabileceğiniz bu baharatı aktarlardan da tane olarak temin edebilirsiniz.

Muskat Cevizinin Faydaları Nelerdir?

  • İçerisinde bulunan mentole benzeyen bir bileşen sayesinde doğal bir ağrı kesici özelliği vardır. 1 çay kaşığı balın içerisine 1 çay kaşığı rendelenerek ilave edilip karıştırılarak tüketildiğinde karın ağrısı ve baş ağrısına oldukça iyi gelir.
  • İştah açıcı özelliğe sahiptir ve aynı zamanda sindirim sistemine katkı sağlar.
  • Birçok kişinin şikâyet ettiği kötü ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur.
  • Muskat cevizi, oğul otu ile kaynatılıp içildiğinde uykusuzluk problemini giderir.
  • 1 su bardağı sütün içerisine bir tutam muskat cevizi rendelenip bal ile tatlandırılarak içildiğinde idrar yollarının açılmasını sağlar ve gaz söktürücü etkiye sahiptir.
  • Bulantı ve kusmaya karşı oldukça etkilidir.
  • Mide ağrısı ve hazım zorluğu gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Antiseptik özelliği sayesinde vücutta bulunan mikroplarla savaşır.
  • Libidonun artmasını sağlar ve cinsel isteksizliği giderir.
  • İçerisinde bulunan magnezyumun sakinleştirici bir etkiye sahip olmasından dolayı muskat cevizi strese karşı oldukça etkilidir ve sinirlerin yatışmasına yardımcı olur.
  • İçerisinde bulunan bileşenler sayesinde beyin sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir ve bu nedenle Alzheimer hastalığı ve birçok zihinsel hastalığın olumsuz etkilerini azaltır.
  • Cilt sağlığına oldukça faydalıdır.
  • Toksinlerin vücuttan atılmasına destek olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kanserli hücrelerle savaşır ve kanser hücrelerinin vücudun diğer yerlerine yayılmasını engeller.
  • İçinde bulunan potasyum nedeniyle kan damarının rahatlamasına yardımcı olur, kan basıncını kontrol altına alır ve kan dolaşımını hızlandırır.
  • Muskat cevizi böbrek taşlarının atılmasına yardımcı olur.

Muskat Cevizinin Yan Etkileri

Aşırı kullanılmadığı takdirde zararsız olan muskat cevizi, aşırı kullanıldığında kabızlık, idrar yapmada güçlük, kalp çarpıntısı ve mide bulantısı gibi durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Muskat cevizinin aynı zamanda vücudun doğuma hazırlanmasını sağlayan prostaglandini azaltma etkisi olduğu için bazı doğumsal anormalliklere ve düşüklere neden olabilir. Bu nedenle hamilelerin muskat cevizini kullanmaları önerilmez.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Güncel

Hindistan Cevizi Nasıl Açılır?

Hindistan Cevizi Nasıl Açılır?

Güncel

Chandler Ceviz Budama Yöntemleri

Chandler Ceviz Budama Yöntemleri