Muskat Cevizi Görünüm olarak büyük bir zeytine benzeyen muskat cevizi, küçük Hindistan cevizi ve Hint cevizi olarak da bilinir. Kendine has hoş lezzeti ile birtakım sos ve yemeklerde kullanılan muskat cevizi, sağlığa olan faydaları bakımından eski zamanlardan beri baharat olarak kullanılmaktadır. Ana vatanı Banda Adaları olan ve portakal ağacına andıran bir ağaçta yetişen muskat cevizi, küçük Hindistan cevizi olarak bilinmesine rağmen lezzet olarak Hindistan cevizi ile hiçbir benzerliği bulunmamaktadır. Muskat Cevizi Kullanımı Ağaçta yetişen meyvelerin kırmızı zar ile çevrilmiş çekirdeği, kabuğu soyularak kurutulduktan sonra serin, güneş görmeyen, kuru ve karanlık bir yerde saklanmakta ve rendelenerek kullanılmaktadır. Muskat cevizi genellikle yemeklere ayrı bir aroma ve koku vermek için kullanılır. Pilav, sebze yemekleri, çorba, patates püresi ve köfte yapımında baharat olarak kullanılabileceği gibi beşamel sos gibi birçok sos yapımında da kullanılır. Aynı zamanda çörek, kurabiye, kek gibi hamur işlerine de ilave edilebilir. Hint mutfağının vazgeçilmezi olan muskat cevizi, birçok ülke mutfağında farklı yemek çeşitlerine ilave edilerek ve sıcak içeceklere eklenerek kullanılmaktadır. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan muskat cevizini geçmiş zamanlarda bulmak biraz zordu; ancak şimdi büyük marketlerde bulunabiliyor. Çoğunlukla cam kavanoz içinde bulabileceğiniz bu baharatı aktarlardan da tane olarak temin edebilirsiniz. Muskat Cevizinin Faydaları Nelerdir?
Muskat Cevizinin Yan Etkileri Aşırı kullanılmadığı takdirde zararsız olan muskat cevizi, aşırı kullanıldığında kabızlık, idrar yapmada güçlük, kalp çarpıntısı ve mide bulantısı gibi durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Muskat cevizinin aynı zamanda vücudun doğuma hazırlanmasını sağlayan prostaglandini azaltma etkisi olduğu için bazı doğumsal anormalliklere ve düşüklere neden olabilir. Bu nedenle hamilelerin muskat cevizini kullanmaları önerilmez. |