Yeşil Ceviz Reçeli Yeşil ceviz reçeli, Yunanistan, Kıbrıs, Azerbaycan ve Antakya gibi bölgelerde yapılan ve çoğu kişinin haberdar olmadığı özel bir reçel türüdür. Bu yazıda, yapımı zahmetli ve uzun süren bu farklı lezzetin tarifini vereceğiz. Yeşil ceviz reçeli, olgunlaşmamış cevizlerden yapılır. Üzerine kürdan batırıldığında iç kısmına kadar giden cevizler, yeşil ceviz reçeli yapımı için uygundur. Eğer siz de "zahmetine değer" diyorsanız, makalemizi okumaya devam edin. Yeşil Ceviz Reçeli İçin Gerekli Malzemeler
Yeşil Ceviz Reçeli Nasıl Yapılır? Topladığınız erik büyüklüğündeki yeşil cevizlerin elinizi kararmaktan korumak için eldiven kullanarak üzerindeki ince kabukları soyun. Bu işlem için kabuk soyma aparatları kullanabilirsiniz. Cevizlerin hepsine aynı işlemi uyguladıktan sonra yeşil cevizleri bir kabın içerisine koyun ve üzerlerini geçecek şekilde su ekleyip bekletin. Bekleme süresi yaklaşık 10 gündür. Bu süre zarfında suyunu yaklaşık 5 kez değiştirin. 10 gün sonunda cevizler siyahlaşacaktır. Sudan çıkardıktan sonra cevizleri kireç kaymağında 6 saat bekletin. Bu süre sonunda cevizleri temiz bir şekilde yıkayın ve ardından tekrar su ilave edip çok az kaynatın. Bu işlemi en az 3 kez tekrarlayın. Kürdan yardımıyla cevizlerin üzerine delikler açın. Derin bir tencereye su ve şekeri karıştırarak şerbet hazırlayın. Hazırladığınız şerbetin içine süzdüğünüz cevizleri ekleyin. Karanfil ve yaklaşık 1 tatlı kaşığı limon tuzu ekleyip koyulaşıncaya kadar kaynatın. Koyulaşan yeşil ceviz reçelini cam kavanozlara koyun ve ağızlarını kapattıktan sonra ters bir şekilde soğumaya bırakın. Soğuyan yeşil ceviz reçelini kahvenin yanında ikram edebilir veya kahvaltı sofralarında tüketebilirsiniz. Bu lezzetli reçeli tatlı olarak da tüketebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Yeşil ceviz reçeli, sağlık açısından da birçok fayda sunar. Ceviz, omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve çeşitli vitaminler açısından zengindir. Bu nedenle, yeşil ceviz reçeli tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve kalp sağlığını destekleyebilir. Ayrıca, yeşil ceviz reçeli, geleneksel yöntemlerle yapıldığı için doğal ve katkısız bir üründür. Yeşil ceviz reçeli yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şunlardır:
Yeşil ceviz reçelini denemek isteyenler için bu tarif, geleneksel lezzetlerin modern sofralarda yer bulmasına olanak tanır. Zahmetli bir yapım süreci olsa da, elde edilen sonuç kesinlikle uğraşmaya değer. |